- Acasa -

- Despre noi -

- Interviu -

- Chestionar -

- Evenimente -

- Proiect Narativ -

- Bibliografie -

 

 

= Introducere

= Legenda

= Superstitii

= Practici

= Strigoi

 

- înapoi la anotimpuri -

   
Strigoii Morti sunt spirite ale mortilor care nu ajung în Lumea de dincolo din anumite motive: au fost Strigoi în viată, au fost oameni obisnuiti, dar li s-a gresit sau nu li s-au făcut rosturile la înmormântare. Ei se întorc printre cei vii, în special printre rudele apropiate, pentru a le provoca mari suferinte: aduc moarte, boală, molime în animale, grindină. După locul unde apar si relele care le aduc, strigoii morti pot fi, după locul unde actionează, de apă si de uscat, de vite si de stupi, de ploi si de foc. În cazul în care prezenta strigoiului se consideră evidentă prin efectele produse de acesta (era auzit, visat, apăreau anumite semne pe mormânt), se proceda la descoperirea si anihilarea lui prin diferite practici de dres sau de destrigoire. Atmosfera devenea si mai apăsătoare datorită unei importante zile a lupului fixată de traditie pe data de 30 noiembrie, la Sântandrei.

 

Pricolicii sunt suflete ale oamenilor care îsi părăsesc trupul în timpul noptii, se rostogolesc de trei ori si capăta înfătisare de lup sau de altă vietate. Spre deosebire de vârcolaci care călătoresc prin văzduh, pricolicii se deplasează pe pământ. Ei nu se întrupează în vietăti sfinte (arici, oaie, cerb, porumbel, rândunică, albină). Adesea, sunt oameni din sat recunoscuti după înfătisarea si comportamentul animalului pricolici. Trăiesc putin, cât lupul sau animalul în care se metamorfozează. Într-una din legende pricoliciul este un tânăr căsătorit care, mergând pe drum cu sotia, se face nevăzut, revine sub formă de câine si se repede s-o muste. Nevasta sa se apără cu brâul si îl alungă lovindu-l cu secera. În final, pricoliciul este recunoscut după scamele catrintei rămase între dinti. În alte legende pricoliciul este fratele cel mic care pleacă de acasă si este recunoscut tot după scamele hainelor rămase printre dinti.

 

Moroii sunt confundaţi cu strigoii, însă aceştia fie se nasc ca atare, fie sunt oameni care, pedepsiţi pentru faptele lor, devin după moarte suflete rătăcitoare. Mai circulă legende că moroii ar fi copii morţi şi nebotezaţi. Consideraţi foarte periculoşi, moroii sunt asimilaţi în unele regiuni vampirilor, deoarece se afirmă că ar suge sângele şi laptele vitelor.